Hati-Hati! Facebook Mungkin Boleh Detect Website Bank Korang. Ikut Cara-Cara Ni Untuk Padam Semua ‘Off-Facebook Activity’

Korang tahu tak walaupun korang tak bukak Facebook, laman sosial kepunyaan Mark Zuckerberg ini boleh tahu! Paling menakutkan sampai website bank pun Facebook tahu bila kita bukak dan berapa lama kita buka.

Yes! Ini tak tipu!

Seorang pengguna Facebook bernama Ukhti Fiza telah mendedahkan kepada orang ramai bahawa Facebook bukanlah yang boleh dipercayai walaupun kita sering menggunakan laman sosial itu sebagau medium untuk berkongsi sesuatu perkara.

Jom kita baca perkongsian sis ni.

Ramai lagi yang belum tahu Facebook boleh monitor dan track segala aktiviti yang kita buat walaupun waktu itu kita tak buka pon facebook. Hati2

Semua aktiviti offline kita di rekodkan. Contoh kalau kita buka website Maybank ke, CIMB ke, semua facebook tahu. Termasuklah berapa kali kita login dan berapa lama kita guna website.

Sebab itu dipanggil sebagai “Off Facebook Activity” (OFA). Sis dah cek sis punya OFA ni, dan memang betul la setiap apa yang kita search di google, safari atau chrome facebook boleh tahu! Game yang sis main pon dia detect.

Kat entri post turut Ukhti Fiza berkongsi cara-cara untuk OFF segala Activiti Facebook.

#1. Klik Profile Setting

Image may contain: 1 person, text

#2 Klik View Privacy Shortcuts

No photo description available.

#3 Pergi ke Your Facebook Information kemudian klik View or clean your off-Facebook activity

Image may contain: one or more people and text

#4 Klik Clear history

Image may contain: text

#5 Re-enter your password

No photo description available.

#6 Klik Clear History

No photo description available.

#7 Klik lagi Clear History

No photo description available.

Lepas keluar gambar macam ni maksudnya dah clear.

Back to gmbar no 3 & click Manage Your Off – Facebook Activity . Penting untuk off kan.

#8 Klik Manage Future Activity

No photo description available.

#9 Off kan

No photo description available.

#10 Klik Off, Done!

No photo description available.

Kalau korang nak selamat, elok lah ikut 10 step tu untuk Off supaya takda lah Facebook boleh tahu korang buat apa walaupun seharian korang tak buka laman sosial tu.

Hati-hati guys!

Kredit Facebook Ukhti Fiza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *